Heeft Nederland een sterk leger? Het Nederlandse leger was onderbezet, ongetraind, onderbevoorraad en slechts half uitgerust om in te zetten. Hierdoor kan Defensie zijn belangrijkste taak, namelijk het beschermen van het eigen grondgebied, niet uitvoeren. Hoe groot is het NAVO-leger?
Beeldresultaten van hoe sterk het Nederlandse leger is
Alle NAVO-landen hebben samen zo’n 3,5 miljoen militairen. Het Zweedse leger is de afgelopen jaren gegroeid na de herinvoering van de dienstplicht. In Finland is het nooit afgeschaft.

Hoeveel tanks heeft het Nederlandse leger?

Sinds de Koude Oorlog heeft het Nederlandse leger vooral veel tanks en vliegtuigen verloren. Ze zijn verkocht of beschadigd en niet vervangen. Het ministerie van Defensie had bijvoorbeeld vroeger zo’n 200 straaljagers en heeft er nu 63. Van de ongeveer 900 tanks hebben we er nog 18 over.

Toestand leger 2023 (volgens RTL)

De toestand van het Nederlandse leger was slechter dan verwacht. Terwijl Europa in oorlog is, lijkt meer dan 65 procent van de grote vernieuwings- en vervangingsprojecten van het ministerie van Defensie jaren achter te lopen op schema. Van de 109 projecten die meer dan 25 miljoen yuan kosten, liepen 19 projecten meer dan 6 jaar vertraging op en 7 projecten liepen meer dan 10 jaar vertraging op.

Dat blijkt uit de lijst die is samengesteld uit onderzoek bij RTL Nieuws.

Hieruit blijkt dat Defensie zich maar moeilijk snel kan organiseren. Zelfs als je genoeg geld hebt om een ​​onderdeel te vervangen of te repareren, wil dat nog niet zeggen dat je snel kunt handelen.

“Het is heel schokkend. We hebben de veiligheid van Nederland de afgelopen drie decennia volledig genegeerd”, zegt Jean Debie, voorzitter van de militaire alliantie VBM.